Удосконалення транспортного обслуговування ПРАТ "ДТЕК Павлоградвугілля". Частина 2. Удосконалення організації перевезень вугілля малими партіями - Лукін, Артем Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження є процес перевезення вугілля. Предметом дослідження є технологія перевезення, а саме вплив технології перевезення на якість та витрати по наданню послуг. Мета роботи – удосконалення процесу перевезення перевезень вугілля малими партіями за рахунок вибору раціональної технології перевезення. Метод дослідження – аналітичний. Проведено маршрутизацію перевезень: складені нові маятникові маршрути. Нова схема маршрутизації виявилась більш раціональною, ніж існуючий варіант перевезення (зменшився пробіг на маршрутах). Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували собівартість перевезення та продуктивність перевезення для автомобілів обраної вантажності. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати МАЗ – 5516, так як дана марка має найнижчу собівартість транспортування та найвищу годинну продуктивність роботи. Був складений графік узгодженої роботи вантажних пунктів та автомобілів, визначено потрібну кількість пунктів навантаження. Економічний ефект було отримано шляхом порівняння експлуатаційних витрат підприємства до проведення маршрутизації та після її впровадження, ефект склав 23579594,8 грн за рік. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по перевезенню вугілля малими партіями продукції в містах України.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; годинні витрати; узгодження; навантаження