Використання тесту Хогана для вдосконалення процесу кадрового забезпечення суб’єктів корпоративного управління - Ковальова, О. П.; Kovalova, O.; Ковалева, О. П. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
На підприємствах усіх форм власності та видів діяльності кадрове забезпечення є одним з найважливіших аспектів для пошуку, оцінювання та залучення необхідного кількісного та якісного складу працівників з метою проведення інтелектуальної праці для досягнення цільових орієнтирів у довгостроковій перспективі. Наглядова рада як суб’єкт корпоративного управління займає центральне місце у захисті та узгодженні конфліктів інтересів стейкхолдерів та всіх зацікавлених осіб. Саме тому використання тесту Хогана як специфічного тестування під час кадрового забезпечення суб’єктів корпоративного управління, як елемент вдосконалення, призведе до довго¬строкового та сталого розвитку підприємства, допоможе зберегти довіру з боку інвесторів як вітчизняних, так і іноземних, та залучити більше довгострокового капіталу. Метою дослідження є аналіз поняття та складових кадрового забезпечення, виокремлення необхідності та особливостей специфічного тестування, а саме – використання тесту Хогана для вдосконалення процесу кадрового забезпечення суб’єктів корпоративного управління. Методика дослідження: для досягнення поставленої мети у роботі були використані загальнонаукові і спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; монографічний; абстрактно-логічний. Результатом наукової роботи є теоретичне узагальнення поняття та складових кадрового забезпечення. Обґрунтовано використання тесту Хогана для оцінки лідерських якостей претендента на посаду члена наглядової ради як специфічного тестування під час кадрового забезпечення суб’єктів корпоративного управління. Сформовано авторську думку щодо мінімальної кількості балів, яку претендент на посаду члена наглядової ради має отримати під час тесту Хогана. Виокремлено компетенції, якими, згідно звіту тесту Хогана, володіють лідери з аналогічними результатами. Наукова новизна: обґрунтовано необхідність та особливості специфічного тестування, а саме використання тесту Хогана для вдосконалення процесу кадрового забезпечення суб’єктів корпоративного управління. Доведено, що оцінка лідерських якостей претендента на посаду члена наглядової ради з використання теста Хогана покращує 2 етап процесу кадрового забезпечення, а саме відбір, або оцінювання. Практична значущість дослідження полягає в пропозиції використання тесту Хогана для оцінки лідерських якостей претендента на посаду члена наглядової ради та встановлення мінімальної кількості балів, яку претендент на посаду члена наглядової ради має отримати під час тесту Хогана.
Using the hogan test to improve the process of staffing of corporate governance subjects
Использование теста Хогана для усовершенствования процесса кадрового обеспечения субъектов корпоративного управления
Keywords: кадрове забезпечення; наглядова рада; оцінка лідерських якостей; корпоративне управління; тест Хогана; компетенції.; upervisory board; leadership assessment; corporate governance; Hogan’s test; competencies; кадровое обеспечение; наблюдательный совет; оценка лидерских качеств; корпоративное управление; тест Хогана; компетенции; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2020.36.0.155