Створення та дослідження динамічних моделей ДВЗ в середовищі OPENMODELICA - Гончар, Михайло Олександрович; Ніколаєнко, Володимир Анатолійович; Цюман, Микола Павлович; Сосіда, Сергій Володимирович; Honchar, Mykhailo; Nikolaienko, Volodymyr; Tsiuman, Mykola; Sosida, Serhii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Стаття присвячена створенню та дослідженню дискретних динамічних моделей двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) з використанням відкритого інструмента OpenModelica для моделювання та симуляції фізичних систем. Запропоновано методику визначення масовоінерційних параметрів ланок кривошипно-шатунних механізмів ДВЗ та показано, як на їх основі побудувати динамічні моделі. Розроблено алгоритм мовою Modelica, розраховано власні частоти та форми коливань.
Creation and research of internal combustion engines dynamic models in OpenModelica
Keywords: динамічна модель; двигун внутрішнього згоряння; OpenModelica; Modelica; dynamic model; internal combustion engine; 621.43; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.174