Інвентаризація земельної ділянки, наданої для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована по пров. Кутянському, 11 в м. Дергачі Харківської області - Пархоменко, Сергій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Інвентаризація земельної ділянки під житловим будинком – це комплекс робіт, спрямованих на уточнення та внесення достовірних відомостей про неї до Державного земельного кадастру (ДЗК). Це особливо актуально, коли інформація про ділянку відсутня в кадастрі, є застарілою, або її межі не визначені належним чином. Основна мета розробки кваліфікаційної роботи – з'ясувати фактичний стан використання земельної ділянки, визначити її точні межі, площу, цільове призначення, а також виявити та юридично оформити всі об'єкти нерухомості, розташовані на ній (житловий будинок, господарські будівлі та споруди). Кінцевим результатом є актуалізація кадастрових даних, що дозволяє власнику повноцінно розпоряджатися своєю власністю. Інвентаризація земельної ділянки під житловим будинком є важливим кроком для юридичного захисту прав власника. Вона забезпечує точне визначення меж. Усуває неясності та суперечки з сусідами. Інвентаризація дозволяє зробити актуалізацію даних. Приводить інформацію про ділянку у відповідність до реального стану та вимог законодавства. Інвентаризація дає можливість розпоряджатися власністю. Лише зареєстрована в ДЗК ділянка може бути повноцінно продана, подарована, успадкована або використана як застава. Ці роботи виконуються сертифікованими інженерами-землевпорядниками, що гарантує їхню якість та відповідність нормативним вимогам.
Keywords: земельна ділянка; технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки; інвентаризація земель