Оптимізація оподаткування як ефективний інструмент підвищення рівня економічної безпеки підприємства - Онісіфорова, Валентина Юріївна; Сідельнікова, Владислава Костянтинівна; Онисифорова, Валентина Юрьевна; Сидельникова, Владислава Константиновна; Onisiforova, Valentyna; Sidelnikova, Vladyslava (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета. Дослідження можливості оптимізації оподаткування діяльності підприємства як інструмента підвищення рівня економічної безпеки підприємства. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Критерієм вибору системи оподаткування результатів діяльності підприємства є рівень прибутковості, тобто у разі обрання невідповідної до нього системи, підприємство штучно завищує рівень податків, що спричиняє погіршення показників фінансового стану. Загроза вибору неефективної системи оподаткування діяльності підприємства спрямовує свій вплив на низку складових економічної безпеки підприємства в межах кожного з найбільш розповсюджених поглядів на їх класифікацію. Відповідно до системного підходу виокремлюють фінансову складову, що уособлює всі аспекти, які формують фінансовий стан, визначають рівень прибутковості, ліквідність і платоспроможність підприємства. Це головна складова, яка зазнає безпосереднього негативного впливу з боку досліджуваної загрози. відповідно до ресурсного підходу безпосереднього впливу від завищеного рівня сплачених податків зазнає складова безпеки капіталу, яка стосується безпеки фінансових ресурсів підприємства. Відповідно до ресурсного та функціонального підходів виокремлюється фінансова складова, яка визначається спрямованістю комерційного підприємства на максимізацію прибутку, тобто досліджувана загроза є небезпечною для цієї складової. В умовах класифікації за видом діяльності фінансова безпека формується як безпека фінансового стану, кредитна безпека та безпека фінансових операцій, отже загроза завищених податків є небезпечною в розрізі даної складової. Наукова новизна. Визначено перелік складових економічної безпеки підприємства в межах найбільш поширених підходів до їх виокремлення, що зазнають негативного впливу з боку загрози вибору неефективної системи оподаткування результатів діяльності підприємства. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані дослідниками, власниками та керівниками підприємств при визначенні ефективних інструментів управління економічною безпекою підприємства.
Оптимизация налогообложения как эффективный инструмент повышения уровня экономической безопасности предприятия
Optimization of taxation as an effective measure to increase the enterprise economic security
Keywords: система оподаткування; економічна безпека підприємства; складові економічної безпеки підприємства; ефективність; загроза; система налогообложения; экономическая безопасность предприятия; составляющие экономической безопасности предприятия; эффективность; угроза; taxation system; enterprise economic security; components of enterprise economic security; efficiency; threat; 658.15; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.141