Розробка системи контролю температурним режимом на платформі Arduino - Борисов, Дмитро Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Системи контролю температурного режиму застосовують сучасні мікроконтролери, які вирішують широкий спектр завдань. Прикладом впровадження сучасної системи контролю температурного режиму є інкубатори та теплиці. Актуальним є питання надмірного споживання енергоресурсів, недосконалість схем енергопостачання; неефективність структури, не врахування коливань параметрів об’єктів контролю та зміни структури взаємозв’язків між ними, та інше. Об’єктом дослідження є температурний режим теплиці. Предметом є розробка системи контролю температурним режимом. Мета – підвищення ефективності функціонування теплиці за рахунок розробки системи управління на новій елементній базі та схеми інформаційної взаємодії мінітеплиці із оточенням. Використано методи системного аналізу, оптимізації та імітаційного моделювання. Розроблено схему інформаційної взаємодії теплиці із оточенням. Запропоновано структуру системи управління мікрокліматом теплиці основними компоненти: мікроконтролер Atmega2560, модулі Ethernet, мдулі пам’яті, інтерфейси периферії, датчики, актуатори. Розроблено основні алгоритми роботи клієнтської та серверної частин системи управління. Проведено моделювання роботи системи контролю в середовищі Proteus.
Keywords: елементна база; ефективність; датчик; контроль; мікроклімат; мікроконтролер; модель; плата; пристрій; система управління