Покращення електропостачання індивідуального офісно – виробничого приміщення АТП - Фарахе, Абдельвахед (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об'єкт дослідження – технологічний процес безперервного електропостачання в індивідуальному офісно – виробничому приміщенні. Предмет дослідження – можливі апаратні засоби для реалізації автономного безперервного електропостачання невеликих виробництв транспортно-логістичного призначення з використанням сучасних технологій. Мета роботи – забезпечення безперервного електропостачання офісно – виробничого приміщення логістичного призначення із застосуванням сонячних батарей та систем накопичення і резервування енергії. Розглянуті сучасні тенденції розвитку світової енергетики, переваги відновлювальних джерел енергії, а також їх недоліки на сучасному етапі розвитку. Проаналізований середньорічний потенціал сонячної енергії в Україні, зокрема в Харківській області, показана його доцільність для використання при створенні автономних систем електропостачання. Розглянутий принцип роботи сонячної батареї, її склад і типи. Проведено аналіз схем електропостачання із застосуванням сонячних батарей, вибрана схема для автономного енергозабезпечення заданого приміщення з використанням сучасних технологій.
Keywords: безперебійне електропостачання; системи резервування і накопичення електроенергії; сонячні батареї; акумуляторна батарея; суперконденсатор; інвертор