Ергономіка робочого місця водія. Дослідження вібрації. - Тіщенко, Анастасія Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт досліджень – процеси коливання підресорених мас автомобіля. Предмет досліджень – параметри вібрації на робочому місці водія.
Основними пристроями, що захищають автомобіль від динамічних впливів дороги і зводять коливання і вібрації, які виникають в процесі його руху, до прийнятного рівня, є система підресорювання (підвіска) та шини. Вібрації на сидінні водія обумовлюють відносні переміщення його частин, внутрішніх органів. Це призводить до напруження у зв’язках між цими частинами та органами, а також до взаємного зіткнення та натиснення. Тіло людини, як в’язко пружна механічна система має власні частоти і досить яскраво виражені резонансні властивості. Ступінь шкідливості впливу коливань на організм людини залежіть від частоти, тривалості та напрямку дії. Контрольним показником вібраційної комфортабельності застосовується середнє квадратичне значення вертикальних віброприскорень.
Keywords: автомобіль; коливання; підресорена маса; не підресорена маса; коефіціент опору амартизатору; коефіціент жорсткості; віброприскорення; віброшвидкість