Дослідження методів зменшення невизначеності вимірювань в комп’ютеризованих вимірювальних інформаційних системах тиску - Плечова, Євгенія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процес вимірювання в багатопараметричних вимірювальних інформаційних системах. Мета роботи – дослідження методів зменшення динамічних похибок вимірювань в багатопараметричних вимірювальних інформаційних системах. Методи дослідження – системного аналізу, математичного моделювання та експериментальних досліджень, теорії ймовірності і випадкових процесів, математичної статистики і теорії похибок вимірювань. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні методу визначення динамічних характеристик вимірювальних ліній та датчиків тиску з використанням методу порівняння опорної експериментальної і теоретичної моделей датчика. Плинні динамічні характеристики датчика тиску визначаються з врахуванням його терміну експлуатації. Практична значимість результатів, отриманих в роботі, полягає в тому, що експериментально визначені динамічні характеристики вимірювальної лінії та датчика тиску можуть бути використані при обґрунтуванні напрямків удосконалення метрологічного забезпечення виробництва, при розробці технічної документації на засоби вимірювальної техніки, створенні нормативно-технічних документів з питань проведення повірки та калібрування вимірювальних систем на підприємствах.
Keywords: Багатопараметрічні вимірювальні інформаційні системи; вимірювальний канал тиску; датчик тиску; динамічні характеристики; комп’ютеризовані вимірювальні системи; метрологічні характеристики; перехідна характеристика