Дослідження факторів, які впливають на робочий процес підсилювачів приводів керування зчепленням транспортних засобів категорії N3 - Голубничий, Олег Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт роботи – підсилювачі приводів зчеплення транспортних засобів категорії N3. Мета роботи – дослідження факторів, які впливають на робочий процес підсилювачів приводів керування зчепленням транспортних засобів категорії N3. В кваліфікаційній роботі проведено аналіз конструкцій електропневматичних та пневмогідравлічних приводів зчеплення, який дозволив виокремити фактори, що чинять найбільш суттєвий вплив на їх робочий процес: величина сил тертя, характеристики та кількість електропневматичних клапанів, тиск повітря на вході у підсилювач. Розроблена математична модель електропневматичного приводу зчеплення, яка дозволяє оцінити вплив діаметру електропневматичного клапана та величини тиску у пневматичній магістралі на робочий процес підсилювача. За результатами моделювання можна відзначати, що збільшення діаметру електропневматичного клапана позитивно впливає на швидкодію підсилювача, при збільшенні тиску у пневматичній магістралі швидкість вимикання зчеплення також зростає. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проєктуванні та вдосконаленні підсилювачів приводів зчеплення транспортних засобів.
Keywords: транспортний засіб; зчеплення; привод; робочий процес; швидкодія