Управління формуванням власного капіталу підприємства - Хорошилов, Михайло Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предмет дослідження – сукупність теоретичних та прикладних питань щодо управління формуванням власного капіталу в ТОВ «ЛЕК – 7» м. Харкова. Об'єкт дослідження – є процес формування власного капіталу підприємства. Мета роботи – дослідження джерел формування власного капіталу на підприємстві та узагальнення теоретичних засад формування власних фінансових ресурсів підприємства, виявлення проблем у формуванні власного капіталу та його складових на підприємстві та надання пропозицій щодо їх удосконалення. Методи дослідження – у процесі дослідження було використано загальнонаукові та методичні прийоми дослідження економічних та суспільних процесів, методи логічного та історичного, індукції, розрахунково-аналітичні прийоми, застосовано методи порівняння (абсолютні, відносні відхилення), використано середні величини, прийоми графічного та табличного відображення даних, економіко-математичні методи аналізу господарської діяльності, узагальнення та реалізації результатів (при формуванні висновків та пропозицій) та інші методичні прийоми. Одним із найважливіших напрямків фінансового аналізу, що має проводитися керівництвом або спеціальними підрозділами підприємства, є аналіз власного капіталу та ефективність його використання як головного джерела фінансування діяльності підприємства. Саме на основі результатів такого аналізу керівництво приймає рішення щодо ефективності тих чи інших видів господарської діяльності, рішення про доцільність розвитку напрямків виробництва, про прибутковість видів продукції, що показує необхідність дослідження різних методик аналізу і визначає актуальність обраної теми.
Keywords: управління; аналіз; власний капітал; облікова політика; підприємство