Формування раціонального варіанту велосипедної інфраструктури у м. Харків (на прикладі вул. Павла Тичини) - Голубнічій, Єгор Артемович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
З метою підвищення ефективності організації велосипедного руху в умовах обмеженого простору вулиць, у роботі розроблено технологічні основи формування раціонального варіанту велоінфраструктури на прикладі вул. Павла Тичини в м. Харків. За результатами аналізу та моделювання транспортних потоків обґрунтовано доцільність облаштування велодоріжок на перехресті як оптимального рішення. Проведено розрахунок очікуваних соціальних та екологічних ефектів: зменшення транспортного часу учасників руху та скорочення обсягів викидів. Запропоновано практичні рекомендації щодо інтеграції велосипедної інфраструктури з громадським транспортом, зокрема через облаштування велопарковок біля зупинок та торговельних об'єктів. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані органами місцевого самоврядування, проєктними організаціями при плануванні та реалізації велоінфраструктури в містах України. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: планування; велоінфраструктура; сталий розвиток; транспортне планування; велодоріжка; велосмуга; безпека; екологія