Аналіз методичних підходів і вартісна оцінка лісових екосистемних послуг - Тесленко, Кирило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Розглянуто історію формування поняття «екосистемні послуги», представлені підходи до трактування сутності екосистемних послуг різними авторами, дана класифікація екосистемних послуг і визначено забезпечуючі, підтримуючі, регулюючі та культурні екосистемні послуги, їх функції та вигода, яку отримує людство. Проведено аналіз екологічних і економічних методичних підходів до оцінки екосистемних послуг лісу, виділені методи прямого ринкового оцінювання, непрямого ринкового оцінювання умовного оцінювання та метод групової оцінки. Проведено розрахунок ринкових екосистемних послуг лісів України. Визначено вартість забезпечуючих (матеріальних) послуг лісів, оцінена вартість екосистемних послуг лісу щодо зменшення поверхневого стоку води та прибавки ґрунтового стоку. Оцінено вартість регулюючих послуг лісу: поглинання вуглекислого газу і вартість виділеного кисню.
Keywords: екосистемні послуги; економічна оцінка ринкових і неринкових послуг лісових екосистем