ПРО ЗНИЖУВАННЯ ДИНАМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ У ПРИВОДІ ДО РОЗПОДІЛЬНОГО ВАЛА ПАЛИВНОГО НАСОСА ТРАНСПОРТНОГО ДИЗЕЛЯ - Шатохін, В. М.; Гранько, Б. Ф.; Соболь, В. М.; Shatokhin, V.; Granko, B.; Sobol, V.; Шатохин, В. М.; Гранько, Б. Ф.; Соболь, В. Н. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2018)
Викладено результати розрахунково-експериментальних досліджень з вибору параметрів привода розподільного вала паливного насоса транспортного дизеля, що забезпечують допустимий рівень динамічних навантажень. Використовуються інтегральні рівняння руху, що записані за допомогою імпульсно-частотних характеристик лінеаризованих моделей. Виявлено причини інтенсивних основних і субгармонічних коливань.
ABOUT DYNAMIC LOADS REDUCTION IN THE DRIVE TO THE CAMSHAFT OF THE FUEL PUMP OF TRANSPORT DIESEL
О СНИЖЕНИИ ДИНАМИЧЕСКИХ НАГРУЗОК В ПРИВОДЕ К РАСПРЕДЕЛИТЕЛЬНОМУ ВАЛУ ТОПЛИВНОГО НАСОСА ТРАНСПОРТНОГО ДИЗЕЛЯ
Keywords: розподільний вал; паливний насос; транспортний дизель; динамічні навантаження; основні й субгармонічні коливання; camshaft; fuel pump; transport diesel; dynamic loads; basic and subharmonic oscillations; распределительный вал; топливный насос; транспортный дизель; динамические нагрузки; основные и субгармонические колебания; 621.432