Комп’ютерне моделювання перерозподілу азоту в технологіях комплексного іонного азотування легованих сталей - Шевченко, Світлана Михайлівна; Терлецький, Олександр Семенович; Горова, Олена Павлівна; Соболь, Олег Валентинович; Протасенко, Тетяна Олександрівна; Реброва, Олена Михайлівна; Shevchenko, Svitlana Mikhaylivna; Terletsky, Alexander Semenovich; Horova, Olena Pavlivna; Sоbоl, Oleg Valentinovich; Protasenko, Tatyana Olexandrivna; Rebrova, Olena Mikhaylivna; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Робота присвячена моделюванню за допомогою COMSOL Multiphysics 5.5 перерозподілу азоту в деталях з легованої сталі 9ХС у процесі їхнього ізотермічного відпалу або ви-тримування під гартування після операції іонного азотування. Така технологія комплексного іонного азотування також передбачає низький відпуск після гартування та фінішну механічну обробку поверхні й має низку переваг порівняно з традиційними способами азотування. Для комплексного іонного азотування дуже актуальні оцінка і прогноз глибини проникнення азоту, тому моделювання проводили з метою дослідження дифузійного перерозподілу азоту в циліндричних пуансонах зі сталі 9ХС за умови температури 860 °С, які мали на поверхні готовий азотований шар завтовшки 80 мкм. Показано, що в зоні різальної кромки (окружності торця) пуансона спостерігається ефект підвищеного вмісту азоту в процесі його перерозподілу. Встановлено, що за прийнятих припущень перетворення ε-нітриду в азотистий аустеніт відбувається за 3,25 хв. Отримані концентраційні профілі перерозподілу азоту за умови різного часу витримування, які можуть застосовуватися для прогнозування в заводській практиці
Computer modeling of nitrogen redistribution in technologies of complex ion nitriding of alloy steels
Компьютерное моделирование перераспределения азота в технологиях комплексного ион-ного азотирования легированных сталей
Keywords: комплексне іонне азотування (КІА); сталь 9ХС; моделювання; дифузія азоту; легований аустеніт; ε-нітрид; α-ферит; complex ion nitriding (CIN); steel 9CrSi; modeling; diffusion of nitrogen; alloyed austenite; ε-nitride; α-ferrite; комплексное ионное азотирование (КИА); сталь 9ХС; моделирование; диффузия азота; легированный аустенит; ε-нитрид; α феррит; 621.723; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.58