Розробка машини для обслуговування аеродромів тягового класу 10 т із системою GNSS керування - Тищенко, Владислав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт проектування - трактор ХТЗ-17221-09. Мета роботи - створення бульдозера активної дії з шнековим відвалом на базі трактора ХТЗ-17221-09, оснащеного GNSS системою автоматизації. Шнек дозволяє зменшити зусилля ґрунту на відвал, знизити щільність ґрунту, підвищити продуктивність бульдозера при копанні ґрунтів та при прибиранні снігу. Розроблено методику визначення параметрів відвалу, обертання шнекової установки в залежності від властивостей ґрунту і характеристики базової машини. За наведеною методикою визначено параметри відвалу та шнекової установки на тракторі ХТЗ-17221-09. Розраховано переріз основних елементів і розроблено конструкцію бульдозера. Відповідно дослідженням науковців впровадження розробленої конструкції бульдозера з шнековим відвалом та GNSS в порівнянні з простим відвалом дозволяють знизити матеріалоємність на розробку ґрунту та снігу на 33,5%, зменшити трудомісткість розробки ґрунту та снігу на 40,5%, знизити приведені питомі витрати на розробку ґрунту та снігу на 20%.
Keywords: бульдозер; потужність; грунт; сніг; надійність; продуктивність; аеродром; снігоочищення