Підвищення якості транспортного обслуговування на маршруті №63е «602 мкр. – Обласна дитяча лікарня» на основі оцінювання стомлюваності пасажирів - Макарова, Анна Альбертівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розроблена схема контуру зв'язків об'єкта дослідження дозволила описати характеристичний зв'язок між кількістю автобусів їх місткістю та ефективністю роботи маршруту з точки зору забезпечення низького рівня стомлюваності пасажирів. Проведені експериментальні дослідження дали можливість отримати інформаційну базу для аналізу закономірностей зміни складових критеріїв ефективності від кількості та місткості автобусів. За результатами аналізу можливих варіантів поєднання кількості автобусів та їх місткості встановлено, що раціональним є варіант використання 6 автобусів місткістю по 90 пас. кожний. При цьому мінімальний рівень транспортної стомлюваності буде знаходитися в межах 3,9 балів, а собівартість складатиме 11,5 грн, що є придатним з точки зору наявного тарифу на маршруті. На основі обліку обсягу перевезення визначено, що річний економічний ефект від зниження собівартості перевезення пасажирів склав 8012,2 тис. грн, чистий приведений дохід за чотири роки складає 1443 тис. грн, індекс прибутковості проекту складає 1,336, період окупності складає 2,3 роки. Рекомендації по впровадженню: результати проведених в роботі досліджень можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення міст.
Keywords: міський пасажирський транспорт; транспортна стомлюваність; маршрут; якість обслуговування; автобус