Аналіз варіантів організації руху велосипедистів на міських магістральних вулицях - Борисенко, Євген Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - процес дорожнього руху на магістральній вулиці. Мета роботи - підвищення безпеки учасників дорожнього руху на магістральних вулицях. Методи дослідження: натурні спостереження транспортних і пішохідних потоків, аналітичний, імітаційне моделювання. Отримані результати: проведено аналіз закордонного досвіду впровадження велосипедної інфраструктури в транспортну мережу міст, а також національних особливостей транспортної системи в процесі впровадження велосипедної інфраструктури; проаналізовано стан аварійності і частку дорожньо-транспортних пригод за участі велосипедистів; представлено результати обстежень параметрів дорожнього руху і дорожніх умов на перехресті; розроблено сукупність заходів з улаштування велосипедної інфраструктури і забезпечення безпеки дорожнього руху; проаналізовано наслідки впровадження запропонованих заходів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – розроблені заходи можуть бути застосовані для підвищення безпеки дорожнього руху на вулично-дорожній мережі міста Харків.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; велосипед; транспортний потік; світлофорне регулювання