Машина для укладання бордюрного каменю - Жученко, Даниіл Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У роботі розглянуто питання, які пов’язані із визначенням основних положень процесу укладання бордюрного каменю та проектуванням машині для механізації цих робіт. Проведено аналіз засобів механізації робіт по укладанню бордюрного каменю, запропоновано конструкцію машини на базі тракторного шасі СШ-25. Визначені основні параметри робочого обладнання, виконано розрахунок на міцність робочого обладнання, здійснено обґрунтування та вибір гідрообладнання. Крім основних розрахунків та розрахунків на міцність, висвітленні питання охорони праці та виконано визначення стійкості машини для різних положен. Виконані розрахунки підтверджують працездатність машини, конструктивні рішення, розроблені автором, дозволяють вирішити питання механізації процесу установки бордюрного каменю, що є дуже важливим для будівельних організацій.
Keywords: навантажувач; камінь; бордюрний; стріла; рукоять; гідропривід