Дослідження способів підвищення достовірності результатів повірки засобів вимірювань за допомогою статистичного моделювання - Олійник, Марія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метою роботи є дослідження можливості підвищення достовірності результатів повірки засобів вимірювань за допомогою статистичного моделювання. Об'єкт дослідження – процес повірки засобів вимірювань за допомогою робочих еталонів. При конструюванні нових засобів вимірювань та розширенні номенклатури вимірюваних величин часто не вдається забезпечити великий запас точності під час їх повірки. Тоді зростає ймовірність визнати придатним метрологічно несправний прилад. Тому аналіз впливу похибки еталона на результати повірки та розробка досить простого для широкої практики способу врахування цієї похибки є актуальним завданням. Проведено оцінку сучасного стану методів аналізу процесу повірки ЗВТ, методів аналізу і способів підвищення достовірності повірки. На підставі цього розроблено алгоритми статистичного імітаційного моделювання процедури повірки. Показано, що запропонований алгоритм моделювання дозволяє досліджувати вплив нестабільності метрологічних характеристик засобів вимірювань на показники достовірності результатів повірки шляхом відбраковування та градуювання. Результати роботи можуть бути корисними підприємствам, що проектують та виробляють засоби вимірювання, калібрувальним та повірочним лабораторіям, що проводять повірку, визначають міжповірочний інтервал засобів вимірювання.
Keywords: вибраковування; градуювання; засіб вимірювальної техніки; міжповірочний інтервал; нестабільність метрологічних характеристик; повірка; робочий еталон; статистична імітаційна модель