Підвищення ефективності функціонування перехрестя бульв. Б. Хмельницького – вул. Бригади Хартія в м. Харків - Залєсний, Віталій Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Результати аналізу ключових оціночних показників продемонстрували перевагу впровадження варіанта 4 – організації кільцевого руху. Запропонована схема дозволяє зменшити середні затримки транспортних потоків на 60 %, скоротити викиди шкідливих речовин на 20 %, знизити рівень аварійної небезпеки на 67 % та підвищити пропускну здатність перехрестя на 30 %.
Keywords: затримки руху; кільцева розв’язка; небезпека перетинання; організація дорожнього руху; програмне середовище; пропускна спроможність; транспортне моделювання