Прогнозування рухомого складу техніки в аграрному виробництві за допомогою середовища MS EXCEL - Родащук, Г. Ю.; Кутковецька, Т. О.; Rodashchuk, Halyna; Kutkovetska, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
В даній статті висвітлено роль прогнозування в розвитку транспортної системи сільських територій. На даний час постає потреба розширення сфер прогнозування, подальшого вдосконалення методології та методики розробки прогнозів. Тому було зроблено прогноз зміни середньої потужності одного трактора за даними часового ряду як одного з напрямків удосконалення рухомого складу техніки в аграрному виробництві. Використано метод експоненційного згладжування, який передбачає, що рівень значень часових рядів змінюється рідко, тому необхідна оцінка лише поточного рівня. Оскільки дані спостережень мають тренд, то авторами було застосовано функцію прогнозування лінійного тренда, що враховується у двохпараметричному методі Хольта. В результаті встановлено, що подальший розвиток транспортної системи в аграрному секторі економіки безпосередньо пов’язаний з оновленням рухомого складу. Таким чином, сільськогосподарські підприємства Вінницької області будуть надавати перевагу придбанню більш потужнішої техніки. На основі досліджень встановлено, що прогнозування є одним з важливих наукових методів при формуванні стратегії розвитку транспортної системи в аграрному секторі економіки. Дані результати можуть бути використані як керівниками і спеціалістами агропромислового комплексу, сільськогосподарськими товаровиробниками та іншими суб’єктами господарювання на сільських територіях, так і викладачами та студентами вищих навчальних закладів при вивчені дисциплін «Методи обробки інформації та програмування», «Оптимізаційні методи і моделі», «Економетрика» тощо.
Forecasting of rolling stock ecquipment in the agricultural production with the help of MS EXCEL environment
Keywords: прогнозування; метод експоненційного згладжування; метод Хольта; потужність трактора; forecasting; exponential smoothing method; Holt method; tractor power; 338.27:631.3:338.432:004.4