Розробка лабораторного практикуму на тему «Дослідження структури і характеристик електроприводу автомобіля» - Хоменко, Валентин Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси перетворення енергії в силовому електроприводі автомобіля. Предмет дослідження – мехатронні системи електроприводу автомобіля. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Означені концепції розвитку автомобільного транспорту. Виконано аналіз структури та характеристик електроприводу автомобіля. Розглянуто конструктивні рішення універсальних модулів силових електромеханічних агрегатів та мотор-коліс. Окремо розглянуто особливості будови та способи зарядження високовольтних тягових акумуляторних батарей. Надано класифікаційну структуру гібридних силових установок (ГСУ) з використанням електричного приводу та альтернативних приводів. Досліджено систему розподілення потужності між силовими агрегатами ГСУ. Складено схеми передачі потужності складових ГСУ на колеса гібридного автомобіля в експлуатаційних режимах. Розроблено методичні вказівки до виконання лабораторних робіт за темою дослідження. Визначено показники конкурентоспроможності та економічної і соціальної ефективності впровадження розробленого лабораторного практикуму.
Keywords: електропривід; тягова акумуляторна батарея; зарядні пристрої; електричні машини; гібридна силова установка