Матеріали з негативним коефіцієнтом термічного розширення - Ворфоломеєва, Юлія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Представлені результати досліджень коефіцієнта термічного розширення керамічних матеріалів. Встановлено залежність параметрів елементарної комірки α-Zn2V2O7 , яка належить до просторової групи С2/с, від температури. Показано, що коефіцієнт теплового розширення α-Zn2V2O7 має негативне значення в інтервалі температур 300 – 600°С. Об'єктом дослідження є пірованадат цинку α-Zn2V2O7 та тверді розчини на його основі, які містять 12 – 48 мол. % Cd2V2O7. Мета роботи  дослідити теплове розширення матеріалів α-Zn2V2O7 та α-Zn2V2O7 з добавками Cd2V2O7в інтервалі температур від 20 – 600°С. Методи дослідження  визначення коефіцієнта термічного розширення та рентгенофазовий аналіз. Результати дослідження можна використовувати у технологічних рішеннях для створення матеріалів, які мають нульове та негативне об’ємне термічне розширення, тобто стійкі до термічних стресів.
Keywords: коефіцієнт термічного розширення; α-zn2v2o7; cd2v2o7; параметри решітки