Кінематичний аналіз роботи пневмогідравлічного коректора дизеля 6ЧН 8,8/8,2 на режимі максимального крутного моменту - Шейко, Віталій Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – автомобільний дизель 6ЧН 8,8/8,2. Цей дизель розробляється вперше за прямою участю кафедри ДВЗ ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях і елементній базі дизеля ДА15. Водночас двигун отримав кращі показники ефективності роботи на частотному режимі максимального крутного моменту завдяки регулюванню кутом випередження упорскування палива в залежності від тиску наддуву повітряного заряду. Мета роботи – розробка пневмогідравлічного коректора паливного регулятора нового автомобільного дизеля 6ЧН 8,8/8,2, розрахунок робочого процесу, сил та крутних моментів у двигуні та розрахунок на міцність деталей поршневої групи двигуна. В роботі розроблено проєкт автомобільного дизеля підвищеної до 70 кВт потужності частотного режиму максимального крутного моменту на базі двигуна ДА15. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі максимального крутного моменту, динамічний розрахунок, розрахунок деталей поршневої групи на міцність. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також розглянуте питання безпеки при випробуваннях дизеля.
Keywords: дизель; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; гідропневмомеханічний регулятор; коректор паливного регулятора; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища