Дослідження впливу зварювання на механічні властивості сталі - Дембицький, Дмитрій Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження ступеню розм'якшення металу в зоні термічного впливу. Сталь 10Г2ФБ має низьковуглецевий еквівалент і відноситься до добре зварюваних марок сталі. Мета роботи – дослідження впливу методів зварювання на властивості та процеси структуроутворення низьковуглецевої мікролегованої сталі 10Г2ФБ у стані поставки. Об’єкт дослідження – кінетика розповсюдження пластичної деформації в зварних з’єднаннях низьковуглецевої мікролегованої сталі 10Г2ФБ після зварювання під шаром флюсу. Предмет дослідження – особливості процесів структуроутворення в зоні термічного впливу при зварюванні низьковуглецевих сталей з ніобієм і ванадієм. Методи дослідження: оптична мікроскопія, автоматичний аналізатор структури; механічні випробування: на розтягання, на холодний загин, на ударний вигин. Отримані результати. Сталь 10Г2ФБ має низьковуглецевий еквівалент і відноситься до добре зварюваних марок сталі, проте при розробці нових і вдосконаленні існуючих марок високоміцних будівельних сталей і технологій їх обробки особливу увагу слід приділити ступеня розм'якшення металу в зоні термічного впливу. Беручи до уваги безперервне зростання виробництва цих сталей у світовому масштабі та в Україні, а також перспективу їх використання в будівництві, можна вважати актуальною тему кваліфікаційної роботи, яка присвячена дослідженню зварюваності високоміцної мікролегованої сталі 10Г2ФБ та особливостям процесів структуроутворення в зоні термічного впливу при зварюванні.
Keywords: механічні властивості; зварювання; зона сплавлення; зона термічного впливу; зварний шов; зерно; структура