Дослідження технологій безтраншейного прокладання підземних комунікацій - Токар, Вадим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено комплексне дослідження сучасних безтраншейних технологій (продавлювання, мікротунелювання, ГНБ). Особливу увагу приділено технології Direct Pipe, яка поєднує переваги мікротунелювання та горизонтально-направленого буріння. що дозволяє здійснювати проходку та монтаж трубопроводу за один етап. Актуальність теми зумовлена необхідністю мінімізації порушень земної поверхні та впливу будівельних робіт на існуючу інфраструктуру.
Keywords: підводний перехід; безтраншейна прокладка; direct pipe; мікротунелювання; прокол; продавлювання; горизонтально-направлене буріння; щитовий комплекс; трубопровід; бентонітовий розчин