Методичні вказівки до практичних занять, РГР та СРС з дисципліни «Теоретична механіка» : розділ «Статика» для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки G19 (192) – «Будівництво та цивільна інженерія» - Нескреба, Е. Є.; Воропай, О. В.; Карпенко, В. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Теоретична механіка – наука, в якій вивчаються загальні закони механічного руху та механічної взаємодії матеріальних тіл. Курс теоретичної механіки складається з трьох основних розділів: статика (С), кінематика (К) і динаміка (Д). Розрахунково-графічна робота (РГР) з дисципліни теоретична механіка є самостійною роботою студента. Вона включає розв'язання задач, які дозволять закріпити знання, отримані на лекціях і практичних заняттях. Кількість задач, що підлягають розв’язанню в рамках РГР, визначається викладачем, який проводить практичні заняття в залежності від обсягів курсу окремо для кожної спеціальності. Крім розв'язку задач РГР і підготовки до занять (лекційних та практичних), студент повинен самостійно вивчити ті теми дисципліни, які не розглядаються детально на лекціях. Також крім теоретичних відомостей до окремих етапів виконання РГР, ці методичні вказівки (МВ) містять також варіанти завдань і розгорнуті докладні приклади розв’язання та оформлення запропонованих задач. Гарне засвоєння курсу теоретичної механіки, а особливо розділу «Статика» для студентів дорожньо-будівельних спеціальностей, потребує не тільки глибокого вивчення теорії, а й набуття твердих навичок у вирішенні задач. Для цього необхідно самостійно розв’язати велику кількість задач. Тож дані методичні вказівки окрім самих завдань мають також досить детально розібрані приклади розв’язання подібних задач та рекомендовані алгоритми (послідовності) яких варто дотримуватися для ефективного розв’язку заданих задач та засвоєння викладених тем.
Keywords: теоретична механіка; статика