Порівняльний аналіз методів просторової інтерполяції при побудові цифрових моделей рельєфу - Клименко, Климентій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано нормативно-правове забезпечення топографо-геодезичних робіт та теоретичні основи побудови цифрових моделей рельєфу. Розглянуто поняття, класифікацію та джерела даних для створення ЦМР, зокрема результати наземних зйомок, аерофотограмметрії, супутникових та лазерних методів. Детально досліджено основні методи просторової інтерполяції, що застосовуються при побудові цифрових моделей рельєфу, та виконано формування ЦМР з використанням різних інтерполяційних алгоритмів. Проведено порівняльний аналіз отриманих результатів і здійснено оцінку точності цифрових моделей рельєфу на основі контрольних точок, що дозволило визначити переваги та обмеження окремих методів просторової інтерполяції.
Keywords: цифрова модель рельєфу; просторова інтерполяція; геоінформаційні системи; контрольні точки; тріангуляція; точність моделювання