Економічний аналіз і напрями підвищення ефективності діяльності підприємства - Михайлова, Олена Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є процеси економічного аналізу та оцінки ефективності діяльності підприємства, що забезпечують підвищення продуктивності, фінансової стійкості та конкурентоспроможності підприємства. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є проведення економічного аналізу діяльності підприємства та розробка практичних заходів і рекомендацій для підвищення ефективності його господарської діяльності, фінансової стійкості та конкурентоспроможності. Предметом кваліфікаційної роботи є методи, інструменти та показники економічного аналізу ефективності діяльності підприємства, які використовуються для оцінки фінансово-економічних результатів і розробки заходів підвищення продуктивності та фінансової стійкості підприємства. У процесі дослідження використовувалися методи аналізу та синтезу для систематизації інформації про господарську діяльність та ефективність підприємства, порівняння для оцінки різних підходів до оптимізації витрат і підвищення продуктивності, статистичний аналіз для обробки фінансових даних та визначення факторів, що впливають на результати діяльності, а також графічний метод для наочного відображення динаміки показників, структур доходів і витрат. Результатами дослідження є розробка обґрунтованих рекомендацій для підвищення ефективності діяльності підприємства, які включають впровадження інноваційних підходів, таких як система KPI, цифровізація управлінських процесів та модернізація інфраструктури, і спрямовані на підвищення продуктивності праці, оптимізацію використання ресурсів, покращення якості обслуговування пасажирів та забезпечення довгострокової фінансової стійкості і конкурентоспроможності підприємства.
Keywords: економічний аналіз; ефективність підприємства; фінансова стійкість; KPI; цифровізація; оптимізація витрат; інвестиції; конкурентоспроможність