Оцінка впливу туристських чинників на розвиток Харківського регіону - Рекун, Г. П.; Стаднюк, Я. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Метою статті є аналіз стану туристської сфери та оцінка впливу туристських чинників на економіку регіону і виявлення шляхів покращення розвитку туризму в регіоні. У статті досліджено і проаналізовано вплив розвитку туризму на діяльність і функціонування окремих видів економічної діяльності Харківського регіону за останні роки. Проведено порівняльний аналіз туристської діяльності з аналізом, який був наведений у «Концепції розвитку туризму в Харківській області до 2020 року». Сформовані середні витрати одного туриста в день, які потрібні для перебування у Харківському регіоні. Проведено оцінку частки туристського сектору у секторі послуг регіону взагалі та виявлено, що сфера туристських послуг займає невелику частку у загальному обсязі реалізованих послуг. Серед основних причин, що обумовлюють такий стан є: недостатній рівень інформаційного забезпечення розвитку туризму, дефіцит висококваліфікованих кадрів у даній сфері, політична нестабільність держави та інші. Здійснено порівняння структурних пропорцій туристського сектору у загальному обсязі наданих послуг. Сформульовано пропозиції щодо розвитку туризму в регіоні. Визначено, що для подальшого ефективного розвитку туристської сфери Харківського регіону необхідна стабільна ефективна туристська політика, яка сприяла б розширенню і покращенню туристської сфери регіону. Ще одним шляхом покращення є збільшення ролі регіональних і місцевих туристських організацій в процесі створення та просування туристських послуг. Проблемою туризму регіону є недостатнє фінансування даної галузі, тому необхідно створювати відповідні умови для залучення інвестицій. Також шляхом покращення розвитку туризму регіону є підвищення якості наданих туристських послуг за допомогою впровадження міжнародних стандартів.
Keywords: туризм; туристські послуги; сфера туризму; регіон; економіка регіону; 338.48:332.13