Удосконалення методів діагностування гальмівних систем автомобілів з АВS - Тищенко, Валентин Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процес взаємодії автомобіля з роликовим стендом. Мета роботи – вдосконалення методики діагностування гальмівних систем легкових автомобілів на роликових гальмівних стендах інерційного типу за рахунок підвищення ступеню адекватності одержуваних результатів до результатів дорожніх випробувань. Метод дослідження – у роботі використані теоретичні методи математичного моделювання, математичної статистики, регресійного аналізу. Робота автомобіля на стенді моделює його реальну роботу на дорозі. Як при будь-якому моделюванні, тут відтворюються не всі фактори реального руху, а лише найсуттєвіші (з точки зору розробника стенду і технології випробувань). Так, в експлуатації використовують здебільшого одновісні стенди, що істотно впливає на моделювання робочих режимів. Проте, стендові випробування мають ряд дуже важливих достоїнств. Випробування проводяться в закритому і опалювальному приміщенні, що забезпечує стабільність навколишніх умов, у тому числі, стабільність взаємодії коліс з опорною поверхнею, незалежно від погоди, пори року і доби.
Keywords: діагностика; роликові стенди; безпека руху; гальмівна система; силова схема