Визначення оптимального розміру партії вантажів та періоду постачань замовникам у напрямку Німеччина - Україна - Сергєєв, Олексій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес доставки товарів народного споживання замовникам ТК «Неоліт Логистик» у напрямку Німеччина – Україна. Предмет дослідження – вплив параметрів ланцюга постачань товарів народного споживання замовникам ТК «Неоліт Логистик» у напрямку Німеччина – Україна на сумарні втрати учасників доставки. Мета роботи – підвищення ефективності транспортного обслуговування замовників ТК «Неоліт Логистик» у міжнародному сполученні за рахунок визначення оптимального розміру партії вантажу та періоду постачань товарів народного споживання. Метод дослідження – математичне моделювання. В роботі розроблено технологічні основи з визначення оптимальних значень параметрів в ланцюгу постачань з метою встановлення балансу попиту та пропозиції на товари в ланках ланцюга постачань товарів народного споживання та зменшення вірогідності виникнення додаткових витрат, пов’язаних з недопостачанням або надмірними запасами, що матиме вплив на кінцеву вартість товару. Визначені оптимальні параметри ланцюга постачань: оптимальний рівень сумарних витрат досягається при постачанні оптимального розміру партії вантажів 14 т замовнику компанія «Аврора Мультимаркет» у напрямку Німеччина – Україна з періодом постачання 3 рази на місяць. Результати дослідження можуть бути використані в роботі транспортно-експедиторських та логістичних підприємств при розробці стратегії формування та трансформації логістичних ланцюгів, планування та організації постачання замовників у міжнародному сполученні.
Keywords: вантажі; логістичний ланцюг; оптимальна партія; період постачань; попит; сумарні витрати; ефект