Облік та аналіз дебіторської заборгованості на підприємстві - Оруджев, Баба Мухтар Огли (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предметом дослідження облік, аналіз і аудит дебіторської заборгованості в ПП «Ескорт – 2003». Об’єктом дослідження виступає виступає організація обліку, аналізу і аудиту дебіторської заборгованості на підприємстві. Методи дослідження – порівняльний, статистичний, розрахунково-аналітичний, ідентифікаційний, описовий, моделювання, синтетичний та аналітичний аналіз тощо. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, матеріали Держкомстату України, а також дані підприємства. Актуальність теми полягає в тому, що у сучасних умовах розвитку економіки роль бухгалтерського обліку переоцінити практично неможливо. Бухгалтерський облік є особливо важливою функцією ефективного управління наявними ресурсами підприємства та джерелами їх формування з метою покращення результатів його діяльності. Правильно організований облік є однією із найважливіших умов ефективного управління сучасним підприємством і досягнення комерційного успіху. Саме ефективна організація розрахунків повинна активно сприяти зміцненню договірної дисципліни; підвищенню відповідальності підприємств за своєчасне і в повному обсязі здійснення платежів за всіма зобов'язаннями; прискоренню обороту коштів; ефективному використанню тимчасово вільних коштів. Одержані результати та шляхи покращення обліку та аудиту дебіторської заборгованості можуть бути використані підприємством для вдосконалення організації обліку на підприємстві.
Keywords: дебіторська заборгованість; первинні документи; синтетичний облік; аналітичний облік; інвентаризація; аудит