Пристрiй для вимiрювання деформацiй елементiв конструкцiй великих розмiрiв - Левтеров, Андрiй Iванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Пристрій для вимірювання деформацій елементів конструкцій великих розмірів містить блок комутації та реєстратор, лазер, оптичний коліматор, вузол розгортки лазерного променя та n фотоприймачів. Пристрій додатково оснащений другим лазером, другим оптичним коліматором та другим вузлом розгортки лазерного променя, розташованими на опорі, що винесена за межі конструкції на протилежному кінці елемента конструкції, причому чутливі поверхні 1, 2, …, і-1 фотоприймачів повернуті у напрямку лазерного променя, що розгортається першим вузлом розгортки, а i+1, і+2, …, n фотоприймачів повернуті у напрямку лазерного променя, що розгортається другим вузлом розгортки. Причому і-ий фотоприймач виконаний з двосекційною чутливою поверхнею, одна секція якої повернута у напрямку лазерного променя, що розгортається першим вузлом розгортки, а друга секція повернута у напрямку лазерного променя, що розгортається другим вузлом розгортки.
Keywords: вимiрювальна технiка; мости