Планування собівартості продукції ремонтно механічного цеху - Непран, А. В.; Осьмірко, І. В.; Постольна, Н. А.; Nepran, A. V.; Osmirko, I. V.; Postolna, N. M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета – обгрунтування порядку планування собівартості продукції ремонтних цехів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування ― для обгрунтування планування собівартості продукції ремонтних цехів. Результати. У складі кожного промислового підприємства, поряд із основними цехами, є цехи та дільниці, які займаються обслуговуванням і забезпеченням нормальної роботи основних цехів. Одне із числьне місце у їх складі займає ремонтний цех. Планування собівартості обслуговуючих цехів передує складанню калькуляції виробів основних цехів. Разом з тим планування собівартості робіт ремонтно-механічних цехів не може здійснюватися таким же чином, як і планування собівартості основних цехів. Калькулювання собівартості продукції цеху здійснюється: а) за усіма видами ремонту (на ремонтну одиницю); б) за пристосуваннями та запасними частинами; в) по регенерації масел і обтиральних матеріалів; г) за іншими видами робіт. В основу планування ремонтних робіт є складання кошторисних калькуляцій ремонтної одиниці за видами ремонту. На основі кошторисних калькуляцій здійснюється розрахунок затрат за матеріалами і заробітною платою. На завершальному етапі планування собівартості продукції складається кошторис затрат на виробництво по цеху. Розподіл затрат здійснюється за основними напрямками використання продукції цеху. Практична значущість. Обгрунтування порядку планування собівартості продукції ремонтних цехів дозволить більш точно визначити планову собівартість та калькуляцію продукції основних цехів.
Planning of production costs of a repair and mechanical workshop
Keywords: собівартість продукції ремонтно-механічного цеху; кошторис затрат; капітальний; середній та малий ремонти; cost of production of the repair and mechanical workshop; cost estimate; major; medium and minor repairs; 338.5; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.77