Створення малогабаритної установки для безтраншейного прокладання захисних футлярів діаметром до 110 мм методом статичного проколу ґрунту - Дьячинський, Віктор Владиславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломному проекті виконано огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейними методами, визначені ос-новні параметри установки, тяговий та статичний розрахунок машини, обґрунтування вибору параметрів робочого обладнання, розроблена гідравлічна схема та розраховані параметри гідравлічного обладнання, визначені діючи навантаження на конструкцію, проведені розрахунки на міцність вузлів і деталей, вирішені питання охорони праці, визначена економічної ефективність розробки. Відмінністю розробки є використання гвинтового гідроциліндру для створення поступово-обертального руху на проколюючої головці. Проведено порівняльний розрахунок економічних показників установки та їх зрівняння з діючими методами прокладання. Економічний ефект складає понад 3700 тис. грн. приведених на прокладання кожних 10м траси. А очікувані втрати, наприклад при зупинці трамвайного руху 3 добі при траншейному методі прокладання комунікацій - складатимуть до 50000 гривень.
Keywords: трубопровід; грунтопроколюючий; траєкторія; корекція; прокол; засоби