Підвищення ефективності транспортного обслуговування клієнтів роздрібної мережі ТОВ «СКП» - Дяченко, Дмитро Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню оптимізації маршрутів доставки крихких та великогабаритних металопластикових конструкцій та прогнозуванню обсягів вантажних перевезень. Метою роботи є підвищення ефективності організації перевезень шляхом розробки раціональних маршрутів і застосування математичних моделей прогнозування попиту. У роботі розглянуто методи маршрутизації Кларка–Райта, а також побудовано лінійні та степеневі трендові моделі з урахуванням сезонної компоненти. Проведено порівняння фактичних та модельованих маршрутів. Результати дослідження показали, що застосування обраних підходів дозволяє підвищити ефективність використання транспортних ресурсів, скоротити порожні переїзди та підвищити точність планування обсягів перевезень.
Keywords: автомобільний транспорт; габаритний вантаж; логістика доставки; маршрути доставки; сезонність