Формування стратегічного набору підприємств лісового господарства - Суска, А. А.; Бабич, А. П.; Suska, Anastasiia; Babych, Anatolii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В статті обґрунтовується необхідність розвитку відомих підходів до формування стратегічного набору для підприємств лісового господарства. Виходячи з того, що виробнича діяльність підприємств лісового господарства, на відміну від підприємств інших галузей економіки, в більшості випадків, ґрунтується на використанні природних ресурсів, зокрема лісових ресурсів, виникає необхідність включення в стратегічний набір підприємств таких стратегій, як стратегії екологічної безпеки (екологічних стратегій). Це дозволить забезпечити екологічну безпеку матеріального навантаження на лісові ресурси, як важливу складову загальноприродного балансу. На сьогоднішній день, для підприємств лісового господарства найбільш ефективним і перспективним видом господарської діяльності є експортне виробництво. Виходячи з цього, важливою складовою екологічних стратегій підприємств лісового господарства повинні бути стратегії екологічної безпеки експортного виробництва. При визначенні місця і ролі стратегій екологічної безпеки в загальному стратегічному наборі підприємств лісового господарства потрібно враховувати наступне: в кожному географічному районі природні системи мають свій екологічний потенціал, свій рівень стійкості і можливості щодо відновлення, одне і те ж антропогенне навантаження, зокрема експортне виробництво, може викликати різний рівень порушень екологічного балансу; експортна діяльність підприємств лісового господарства пов’язана не тільки з виробництвом експортної продукції, а і з процесами реалізації результатів цього виробництва на зовнішньому ринку, які, в багатьох випадках, протікають в умовах жорсткої міжнародної конкуренції, що може бути спокусою формувати такі переваги через цінні, в деяких випадках, унікальні породи деревини, які вирубуються для виробництва експортної продукції; екологічні стратегії експортної діяльності формуються в межах законодавчого поля, щодо норми і правила використання природних ресурсів, їх збереження і відтворення. При розробці екологічних стратегій експортної діяльності потрібно враховувати те, що підприємство лісового господарства, в більшості випадків, вилучає з різних екологічних об’єктів різні обсяги і види (породи) деревинних ресурсів, що несуть в собі певне загальноекологічне і соціальне навантаження. Тобто, експортне виробництво носить поліпродуктовий характер і, відповідно, поліекологічний характер, що викликає необхідність формування «портфелю стратегій екологічної безпеки експортної діяльності екологічних об’єктів» як сукупності стратегій екологічної безпеки екологічних об’єктів підприємства, що знаходяться під впливом експортного навантаження. Загальна стратегія екологічної безпеки експортного виробництва формується на основі оптимізації «портфеля стратегій екологічної безпеки експортної діяльності екологічних об’єктів».
Formation the strategic set of forestry enterprises
Keywords: стратегічний набір; екологічна безпека; екологічні стратегії; експортне виробництво; forestry enterprises; natural resources utilization; forest resources; global environmental balance; environmental safety strategies; 631.15:658.27