Методи аналізу фінансового стану підприємства - Матякубов, Михайло Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження є фінансовий стан підприємства, що включає в себе різноманітні аспекти його фінансової діяльності. Метою роботи є вдосконалення теоретичних знань і розробка практичних рекомендацій щодо використання методів фінансового аналізу на підприємстві. Предметом дослідження є методи фінансового аналізу на підприємстві. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У дослідженні визначено необхідність та значення аналізу фінансового стану підприємства в сучасних умовах; визначено склад та зміст інформаційної база оцінки фінансового стану підприємства. Також автором проведено аналіз рівня майнового стану та фінансових показників діяльності підприємства. У третьому розділі кваліфікаційної роботи було визначено, що використання хмарних технологій у фінансовому аналізі відкриває нові можливості для українських компаній, забезпечуючи ефективне управління великими обсягами даних, підвищення гнучкості та зниження витрат на ІТ-інфраструктуру. Інтеграція фінансового аналізу з управлінським обліком сприяє прийняттю обґрунтованих рішень, ефективному управлінню ресурсами та забезпеченню сталого розвитку підприємства. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони допоможуть підприємствам покращити управління фінансовими ресурсами та приймати обґрунтовані рішення щодо своєї діяльності. Завдяки проведеному аналізу підприємства зможуть вчасно виявляти фінансові проблеми та вживати необхідних заходів для їхнього вирішення.
Keywords: фінансовий аналіз; ліквідність; платоспроможність; фінансова стійкість; рентабельність; ділова активність; хмарні технології; інтеграція