Податковий борг в Україні: сучасні тенденції та подальші перспективи - Волкова, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Проаналізовано основні проблеми державного управління податковим боргом, виявлено чинники, які призводять до виникнення податкового боргу. Відштовхуючись від глибинного економічного змісту податкових відносин та їх правової форми як вихідних домінант, що обумовлюють сутність податкового боргу, та застосовуючи інституціональний підхід у статті досліджено природу виникнення податкового боргу з психологічної точки зору поведінки платника податків. Зокрема доведено, що пове- дінка людини не зводиться до економічних моделей, які ґрунтуються на засадах утилітаризму, - вона має набагато складніший, часто ірраціональний характер, що обумовлено суб’єктивно-психологічними схильностями, як по різному розвинуті у платників, що й пояснює їх різне ставлення до обов’язку сплачувати податки. Крім того, вказано, що ще однією причиною виникнення податкового боргу є недостатній рівень знань платників та представників влади з економіки та оподаткування, існування податкової таємниці. Розглянуто сучасні тенденції управління податковим боргом в Україні в цілому та результати адміністрування податкового боргу регіональними органами доходів і зборів на прикладі роботи ДПІ у м. Херсон ГУ Міндоходів у Херсонській області. Вказано на глобалізаційні та кон’юнктурні ризики, які чинять вплив на динаміку податкового боргу. Досліджено соціально-економічні наслідки податкового боргу в контексті його впливу на економічне зростання і добробут суспільства, а також наслідковий процес перекладання податкового тягаря із боржників на сумлінних платників податків. Запропоновані нові фіскально-адміністративні механізми щодо удосконалення податкової політики України в напрямі мінімізації податкової заборгованості в Україні.
Keywords: податковий борг; ДФС; податково-богові тенденції; податкова амністія; передоплата; 336.221.4