Розробка розширеного комплексу маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю - Приходько, Дар’я Олександрівна; Приходько, Дарья Александровна; Prykhodko, Daria (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Ціль статті: запропонувати розширений комплекс маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю. Об’єкт дослідження: процес управління медичним маркетингом. Предмет дослідження: комплекс маркетингу медичної організації. Методика дослідження: При написанні даної роботи використовувалися метод аналіз та синтез для визначення теоретичних аспектів комплексу маркетингу медичної організації; методи аналітичне порівняння, опис, узагальнення використовувалися для виявлення додаткових елементів комплексу маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю. Результати дослідження: визначено базовий комплекс маркетингу (марктетинг-мікс) 4Р медичної організації; запропоновані додаткові елементи комплексу маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю – People (люди), Physical evidence (фізичне оточення), Process (процес), Privacy (приватність), Patient-oriented (паціентооріентірованность), Points of contact (точки контакту). Наукова новизна: запропоновано розширений комплекс маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю – 10Р, що, на відміну від існуючого 4P (Product, Price, Place, Promotion), включає елементи 4P та додаткові елементи 6P (People, Physical evidence, Process, Privacy, Patient-oriented, Points of contact), та сприяє ефективному маркетингу та прибутковості медичної організації офтальмологічного профілю. Практична значущість: отримані результати можуть використовуватися в маркетинговій діяльності медичних організацій офтальмологічного профілю, під час адаптації організації до ринкової ситуації, задля забезпечення стійких конкурентних переваг, задля поліпшення показників збуту різноманітних медичних послуг, задля максимального задоволення потреб споживачів, покращення інших економічних показників діяльності, у тому числі прибутковості організації.
Розробка розширеного комплексу маркетингу медичної організації офтальмологічного профілю
Development of extended marketing complex medical organization of ophthalmological profile
Keywords: маркетинг; маркетинг-мікс; комплекс маркетингу; 4P; 10P; медична організація; офтальмологія; послуга; маркетинг-микс; комплекс маркетинга; медицинская организация; офтальмология; услуга; marketing; marketing-mix; medical organization; ophthalmology; service; 339.138:617.7; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.21.0.161