Застосування лазерного 3D сканера Trimble TX6 для створення тривимірної моделі приміщення - Чабанов, Ігор Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – приміщення аудиторії №102 Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. Предмет дослідження – вплив умов освітлення та режимів роботи лазерного сканера на якість хмари точок і тривимірної моделі аудиторії. Мета роботи – дослідження особливостей застосування лазерного 3D-сканера Trimble TX6 для створення тривимірних моделей приміщень у різних умовах освітлення та розробка рекомендацій щодо оптимізації процесу сканування. Методи дослідження – експериментальне сканування приміщення в чотирьох умовах освітлення і оцінка якості отриманих хмар точок за параметрами точності, щільності, рівномірності та передачі кольорів. В результаті розробки кваліфікаційної роботи виконано: аналіз теоретичної основи застосування лазерного 3D сканування; аналіз виконання лазерного 3D сканування у приміщенні; опис об’єкту виконання робіт; обробка даних лазерного сканування; аналіз впливу освітлення на якість знімання.
Keywords: лазерний сканер; 3D-моделювання; освітлення; режим HDR; хмара точок; тривимірна візуалізація; обробка даних