Прикладні задачі в автомобілебудуванні: теплообмін у двигуні внутрішнього згорання - Трофіменко, Д. О.; Кравцов, М. М.; Нікітченко, І. М. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Теплопередача є одним із головних факторів у двигунобудуванні, який може впливати на коефіцієнт корисної дії, на знос деталей та їх надійність. Головною метою статті є дослідження теплопередачі в двигунобудуванні є покращення процесів теплообміну між деталями та середовищами у двигуні, а також зниження теплових втрат. У двигуні внут- рішнього згоряння розглядається виникнення тепла внаслідок згоряння паливо-повітряної суміші. Робоча суміш, що згоріла, набуває форми газу, омиває стінки, які обмежують внут- рішній об’єм циліндрів і тепло передається від внутрішньої поверхні до зовнішньої. Зовніш- ня поверхня циліндра омивається охолоджувальною рідиною. Це і є основою охолодження двигуна. Ці процеси складають теплопередачу у двигуні.
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; внутрішнє середовище ДВЗ; 621.436