Загальна характеристика механізму визначення договірної ціни на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування - Лисенко, А. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Статтю спрямовано на розвиток теоретичних засад управління витратами підприємств дорожнього господарства в межах формування договірної ціни на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Використання методу теоретичного узагальнення, наукової абстракції та структурно-логічного підходу дозволили окремо виділити одинадцять етапів в структурі механізму визначення договірної ціни, починаючи з встановлення кошторисних норм витрачання ресурсів на експлуатаційне утримання та завершуючи етапом формування кошторисного прибутку дорожнього підприємства. В роботі даний механізм представлено у вигляді графічної схеми, що наочно встановлює послідовність реалізації зазначених етапів з урахуванням покрокового додавання до суми кошторисної вартості робіт з експлуатаційного утримання автодоріг відповідних податків, коштів на покриття додаткових витрат, адміністративних витрат та кошторисного прибутку тощо. В ході дослідження структури механізму доведено, що групування експлуатаційних витрат дорожніми підприємствами здійснюється лише за елементами та статтями калькулювання, що має обмежений характер використання узагальненої класифікації витрат будівельного підприємства. Встановлено, що кошторисна вартість робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг розраховується за локальними кошторисами шляхом підсумовування прямих витрат (результату множення кошторисної трудомісткості робіт та кількості необхідних матеріально-технічних ресурсів на відповідну вартість – поточну ціну – витрачених ресурсів) та загальновиробничих витрат, що визначаються на підставі обґрунтованої їх величини і структури, характерної для дорожнього підприємства за попередній звітний період (рік) згідно бухгалтерської звітності та його завантаженості в межах показників, передбачених чинним законодавством в сфері кошторисного ціноутворення. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами дорожнього господарства з метою удосконалення процесу управління витратами.
Keywords: витрати; дорожнє господарство; управління; структура; механізм; експлуатаційне утримання; автомобільні дороги; 338.512:69.003