Спосіб одержання покриття на поршневі кільця - Глушкова, Діана Борисівна; Сумінов, Андрій Володимирович; Тарельник, В'ячеслав Борисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Спосіб одержання покриття на поршневі кільця, переважно двигунів внутрішнього згорання, включає попередню підготовку поверхні виробу під покриття, процес нанесення покриття методом газотермічного напилювання протягом часу й при режимах, достатніх для одержання зносостійкого покриття заданої товщини й характеристик, з подальшою обробкою поверхні. При попередній підготовці поверхні поршневих кілець її очищають з використанням дробеструйної обробки, а нанесення покриттів, які напилюють, здійснюють методом електродугової металізації одночасно на 5-25 поршневих кілець, при струмі 220-350 А і напрузі 38 В протягом 40-50 хвилин залежно від кількості кілець, з використанням двох дротів зі сталі і молібдену, які розміщені на відстані 110-120 мм від точки перетину дротів до поверхні, що напилюється, з осадженням речовин на поверхні кілець при їх обертанні зі швидкістю 60-95 об/хв. У результаті чого утворюють багатокомпонентний хром-молібденовий шар зносостійкого покриття складу 50:50, товщиною 0,5-0,7 мм із заданими технічними характеристиками.
Keywords: машинобудуваннz; зносостійкt покриття; поршневі кільця