Підхід щодо розробки програми управління ризиками на підприємстві - Ріщук, Л. І.; Кушлик, О. Ю.; Rishchuk, Liliya; Kushlyk, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом роботи є теоретичні, методичні та прикладні засади управління ризиками господарської діяльності та його документальне забезпечення на промислових підприємствах. Метою роботи є розробка рекомендацій щодо формування ефективної програми управління ризиками на підприємствах, що дозволить зменшити негативні наслідки впливу окремих подій. Для досягнення поставленої мети в процесі роботи були використані методи порівняння, аналізу та синтезу, діалектичного, абстрактно-логічного й системного аналізу, графічний та експертний методи. Запропоновано програму управління ризиками для нафтопереробних підприємств, основними етапами якої є: опис бізнесу, визначення місії та цілей, опис та розмір збитків підприємства, визначення факторів ризику, оцінка ризику, побудова сигнальної карти, вибір методів впливу на ризик та оцінка ефективності даної програми. На основі важливих факторів було виявлено основні ризики та здійснено оцінку ймовірності їх появи, ступеня наслідків, якості управління ними, а також враховано значущість групи факторів. Для відображення на сигнальній карті було обрано ризики з найбільшою підсумковою оцінкою, серед яких ризик зменшення доходу через недотримання партнерами умов договору, ризик зростання цін на сировину, ризик недопостачання сировини, ризик незавантаженості обладнання, ризик зменшення надходження інвестицій, ризик зниження фінансової стійкості, та запропоновано методи управління ними. Ефективність запропонованої програми доцільно розраховувати за умов оптимістичного та песимістичного сценаріїв. Запропонована програма управління є вагомим інструментом, що описує виявлені ризики й методи впливу на них, та може бути розроблена і впроваджена в діяльність промислових підприємств різних галузей економіки.
Approach to development the program of risk management on the enterprise
Keywords: ризик; управління ризиками; програма управління ризиками; сигнальна карта; методи ризик-менеджменту; risk; risk management; risk management program; the signal map; methods of risk management; 005.52:005.334