Проєктування будівництва автомобільної дороги державного значення Т-14-02 Східниця – Пісочна на ділянці км 16+100 – км 21+700 у Львівській області - Мишолов, Владислав Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У результаті виконання кваліфікаційної роботи реалізовано комплекс інженерних, аналітичних та проєктних заходів, спрямованих на обґрунтування та створення проєктних рішень щодо будівництва нової автомобільної дороги. Зокрема були виконані такі основні етапи: – виконано аналіз характеристик району проєктування, який охоплює вивчення природно-кліматичних умов, геологічної та геоморфологічної будови місцевості, інженерно-геологічних та гідрологічних особливостей, існуючої транспортної інфраструктури, а також факторів, що можуть впливати на трасування дороги, вибір конструкцій та подальшу експлуатацію; – проведено детальне дослідження та аналіз функціональних можливостей різних систем автоматизованого проєктування автомобільних доріг; – виконано проєктування траси автомобільної дороги, яке включає вибір оптимального положення лінії дороги на місцевості, враховуючи рельєф, природні обмеження, нормативні вимоги, умови безпеки руху та перспективи розвитку транспортної мережі; – запроєктовано поздовжній профіль дороги, з забезпеченням нормативних умов видимості та комфортності руху; – сформовано поперечний профіль проєктованої дороги; – виконано проєктування конструкції дорожнього одягу, що включає вибір типу покриття, визначення товщин та властивостей конструктивних шарів, підбір матеріалів відповідно до інтенсивності руху, кліматичних умов, характеристик основи та вимог нормативних документів; – розроблено природоохоронні заходи, які спрямовані на мінімізацію впливу будівництва та подальшої експлуатації дороги на навколишнє природне середовище. Комплекс проєктних рішень забезпечує формування технічно обґрунтованих, нормативно коректних і екологічно безпечних рішень для проєктованої автомобільної дороги.
Keywords: автомобільна дорога; план траси; поздовжній профіль; поперечний профіль; дорожній одяг нежорсткого типу; система автоматизованого проєктування