Дослідження методів удосконалення топографічної зйомки масштабу 1:500 для реалізації проекту благоустрою території - Невінгловський, Вадим Федорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт магістерської роботи – локальна територія частини населеного пункту, що досліджується шляхом топографічної зйомки масштабу 1:500. Предмет – топографічна зйомка масштабу 1:500 для цілей благоустрою території (методи, способи, інструментарій, алгоритми). Мета роботи – формулювання головних напрямів удосконалення методів топографічної зйомки масштабу 1:500 і одержаних результатів у вигляді цифрової геопросторової інформації та топографічних планів для реалізації проекту благоустрою території. Для проведення дослідження автором обрано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів. Метод аналізу застосовано для вивчення існуючого досвіду створення топографічних планів масштабу 1:500. Метод синтезу дав змогу поєднати одержані під час аналізу знання з виокремленням сутності сучасних методів і способів топографічної зйомки масштабу 1:500. Метод класифікації використано для виявлення видів інструментальних засобів для проведення топографічної зйомки масштабу 1:500. Усі етапи даного дослідження супроводжуються застосуванням системного підходу, який розглядається в інтегрованих аспектах через науковий метод реалізації можливостей технологій зйомки та ефективної практичної організації робіт по створенню топографічних планів і процеси власне їх створення і використання, зокрема, для цілей благоустрою території.
Keywords: топографічний план; сучасні методи геодезичних робіт; топографічна зйомка; геодезичні прилади; навігаційна супутникова система; електронний тахеометр