Контроль в системі управління інтелектуальною власністю підприємства - Семенова, В. Г.; Semenova, Valentina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Стаття присвячена дослідженню основ контролю в системі управління інтелектуальною власністю підприємства в сучасних умовах господарювання. Предмет дослідження – сучасні теоретичні та методологічні проблеми формування ефективної системи контролю використання інтелектуальної власності (ІВ) підприємства. Метою статті є визначення місця та ролі контролю в системі управління ІВ підприємства. Методи дослідження. Теоретико-методологічну базу дослідження складають фундаментальні положення економічної теорії та практики, а також загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічної дійсності. Основні методи, які були використані: - структурно-логічний (при побудові логіки та структури роботи); - загальнофілософський (для логічного викладення власних думок та поглядів); - порівняльний (під час розгляду різних поглядів науковців та аналізу підходів); - метод деталізації та синтезу (для вивчення предмету та взаємозв’язку його складових частин). Результати роботи. Досліджено економічну сутність категорії «контроль»; визначені основні завдання системи контролю ІВ на підприємствах; виявлені основні недоліки системи контролю ІВ; обґрунтовані основні принципи контролю використання ІВ; проведено аналіз основних чинників формування ефективної системи контролю використання ІВ; досліджено основні вимоги щодо створення дієвої системи контролю; розглянуті етапи формування системи контролю ІВ на підприємстві. Сфера застосування результатів роботи. Наукові результати та розробки автора мають не тільки теоретико-методичне, а й прикладне значення для вирішення конкретних практичних проблем на промислових підприємствах для формування ефективної системи контролю створення та використання ІВ. Висновки. Контроль використання інтелектуальної власності є важливою складовою системи управління ІВ підприємства. Та сьогодні, на жаль, на вітчизняних підприємствах відсутня ефективна система контролю ІВ. Для її формування необхідно враховувати недоліки існуючої системи контролю та здійснювати необхідні перетворення з врахуванням завдань, принципів та етапів створення системи контролю ІВ.
Control system of intellectual property companies
Keywords: інтелектуальна власність; контроль; недоліки контролю; завдання контролю; принципи контролю; ефективність контролю; intellectual property; control; control deficiencies; job control; principles of control effectiveness of controls.; 339.166.5:005.584